MailChimp Nedir ve Örnek Uygulama

Furkan Alaybeg
5 min readJun 17, 2019

--

Bu yazımda e-mail pazarlama uygulaması olan MailChimp’in ne olduğu, nerede ve nasıl kullanıldığına dair bilgi verip, örnek uygulama projesi geliştirilecektir. MailChimp konusuna geçmeden önce E-Mail Pazarlama kavramının ne olduğunun bahsedilmesinde fayda olacağımı düşünüyorum.

E-Mail Pazarlama Nedir?
Firmamızda bize ait abone olunan, onaylı e-mail adreslerine toplu olarak e-posta gönderilmesine mailing denir. Ancak gönderilen bazı kampanyalar gelen kutusu yerine spam/silinenler kutusuna düşmektedir. Bu durumda potansiyel müşterilerimizle ilişkilerimizi geliştirmek için kullanılsan e-mail yöntemine e-mail pazarlama denir. E-mail pazarlamanın en önemli özelliği spam veya çöp kutusuna düşmeden e-mailleri kullanıcıya gitmesini sağlamasıdır.

MailChimp Nedir?

E-Mail pazarlamanın ne olduğundan bahsettikten sonra, bu pazarlamayı yapan MailChimp servisine geçelim. MailChimp e-mail bültenleri hazırlamamızı ve bunların istediğimiz hedef kitleye gönderilmesi için hazırlanmış bir e-mail pazarlama servisidir.

Hangi Şirketler Kullanıyor ?

Bunların dışında wikihow.com, upworthy.com, slamonline.com, petapixel.com gibi siteler de MailChimp servisini kullanmaktadır.

Neden MailChimp ?

1. Ücretsiz Olması

MailChimp e-mail pazarlamaya başlayacak olan yeni iş yerleri için ücretsiz olup günde en fazla 2000, ayda en fazla 12000 ücretsiz email gönderme imkanı sağlamaktadır. Eğer email listemiz ve mesaj gönderme limitimiz artarsa servisin ücretli versiyonuna geçmemiz gerekmektedir.

2. E-mailleri spam kutusundan uzak tutar

E-maillerinizi gönderdiğiniz kişi sizden gelen e-maili spam olarak işaretlediyse sizden gidecek olan e-mailler artık spam kutusuna düşecektir. MailChimp sizin e-mailinizin spam olarak işaretlendiğini algıladığında otomatik olarak o kişiyi abone listesinden çıkarır. Ayrıca spam işaretlemek yerine MailChimp tek tıkla abone olmaktan çık özelliği sunmaktadır.

3. Kolay anlaşılabilir Raporlama

· Kaç tane email okundu

· Hangi linkler en çok tıklandı

· Email pazarlamamız çalışıyor mu

MailChimp yukarıdaki diğer servisler gibi temel raporlar dışında hem ortalama liste performansımızı hem de sektör ortalamanızla karşılaştırma yapmamızı sağlar.

4. Connect to Shops

Shopify, Magento, Big Commerce gibi e-ticaret paket programları ile kolayca entegre edilebilir. Bunun dışında sağladığı API’ler ile kendi yazılımımıza kolayca entegre edebiliriz.

5. Zengin İçerik

· Scheduling: Emailleri belirlenmiş zamanda belirlenmiş günlerde gönderilmesini ayarlayabiliriz.

· List Segmentation: Emaillerinizin doğru kitleye ulaşmasını sağlayabiliriz. Listelerimizde grup oluşturup okuyucularımız giriş yaptıklarında uygun konuları seçebilir.

· Reporting: MailChimpin geniş bir raporlama aracı bulunuyor. Gönderdiğimiz emaillerin okunmasını, kaç defa tıklandığını, hangi linkin en fazla tıklandığını görebiliriz. Bu sayede gönderdiğimiz e-mailler ile pazarlamamızın nasıl performans sergilediğini, nerelerde geliştirme yapma ihtiyacımız olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

· Integration: MailChimp diğer uygulamalarda pazarlamanın dışında eksiksiz bir entegrasyon sunmaktadır. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılımıyla iyi bir şekilde çalışır. Bunun dışında Wordpress sitelerinin MailChimp entegrasyonuda bulunur.

Template: MailChimp kullanıcılarına kolayca template hazırlayabilecekleri editor ve hazır e-mail şablonları sunmaktadır

6. Mükemmel Destek

MailChimp müşteri hizmetleri çalışanlarıyla herhangi bir sorun karşısında hızlı ve arkadaşça iletişim kurulabilmektedir. Kısacası MailChimp makale ve video eğitimlei ile kullanıcılarına bilgi tabanlı bir destek sağlamaktadır.

7. Automatin (Otomasyon)

Eğer küçük bir işletme işletiyorsak, yapılacaklar listemize devam ederken müşterilerimizle bağlantıda kalmamız zor olmaktadır. Pazarlama otomasyonu ile kitlemizi bulmamıza, onları kendimize bağlamamıza ve markamızı yükseltmemize, işletmemizde ikinci bir beyin varmış gibi yardımcı olur. Sosyal medyadan reklamlar ile yeni müşteriler bulmamızı, yeni üye olanlara hoşgeldin mesajı göndermek, doğum günü mesajlarını otomatik gönderme gibi işlemleri otomatik olarak yapar.

8. Retargeting

Web sitemizi ziyaret eden müşterilerimiz sosyal medya, email, telefon gibi reklam kanalları yardımıyla gelirler. Retargeting ise MailChimp’te olan ve web sitemize daha fazla müşteri trafiği getirmeye yarayan bir araçtır. Müşterilere promosyon kodu veya ürün önerme emailleri göndererek ve Facebook ve Instagram reklamları kullanarak sizi seven yeni müşteriler bulmamızı sağlar.

MailChimp Nasıl Kullanılır ?

MailChimp’in ne olduğunu ve neden MailChimp kullanılması gerektiğinden bahsettikten sonra bu servisi Asp.Net MVC projemizde nasıl kullanacağımız kısmına geçelim.

  1. MailChimp Üyelik Oluşturma

MailChimp web sitesine girdikten sonra Sign-Up kısmından yeni bir üyelik oluşturuyoruz. Üyeliğımizi oluşturdan sonra aşağıdaki gibi Kampanyalar, Template, Listeler ve Raporlar’dan oluşan MailChimp ana sayfası önümüze gelecektir.

2. API Key Oluşturma

Üyelik işlemini tamamladıktan sonra sıra projemizde kullanacağımız API keyi oluşturmaya geldi. API key oluşturmak için Hesabım kısmına tıkladıktan sonra hesap ayarları ekranında API key oluşturmak için Extras kısmına tıklamamız gerek. API keys ekranında ise Create A key tıkladığımızda kullanabileceğimiz API keyimiz oluşturulur.

3. MailChimp Projeye dahil edilmesi

Üyelik ve API key işlemini tamamladıktan sonra sıra MailChimp servisinin oluşturacağımız Asp.Net MVC projesine dahil edilmesine geldi. Kullanacağımız servis kütüphanesini Nuget Packet Manager’den yüklüyoruz. Projede MailChimp.Net.V3 by Brandon Seydel kütüphanesini kullanılarak gerçekleştirildi.

4. MailChimp Projede Kullanılması

API key ve kurulumları tamamlandıktan sonra artık MailChimp kütüphane fonksiyonlarının kullanımına geçebiliriz. Fonksiyonları kullanmak için IMailChimpManager interfacesi’ne new ile MailChimpManager sınıfımızın atamasını yapıyoruz ve sınıfımızın constructor (yapıcı) fonksiyonuna parametre olarak API keyimizi veriyoruz. İşlemi tamamladıktan sonra artık MailChimp kütüphanesi kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Örnek olarak GetAllList() ismli action ile hesabımızdaki oluşturmuş olduğumuz bütün listeleri geri döndürebiliriz. Bunun gibi diğer özellikleride oluşturduğumuz mailChimp nesnesi üzerinden kullanabiliriz.

MailChimp Örnek Uygulama

Mailchimp kütüphanesinin daha iyi anlaşılması için yukarıda görüldüğü örnek uygulama projesi gerçekleştirildi. Örnek proje kodlarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Gelecek yazılarda görüşek üzere
İyi Çalışmalar…

--

--

Furkan Alaybeg

Big Data Engineer | SQL | PySpark | Hadoop | Apache Airflow | Apache Flink